Βιωματικές Ασκήσεις με τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, κα Φωτοπούλου, μας υποδέχτηκαν για την αφιέρωση μίας μέρας σε βιωματικές ασκήσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξεων του σχολείου.

Οι βιωματικές ασκήσεις είχαν ως κεντρικό ζήτημα την επαφή των μαθητών με την αναπηρία. Στην αρχή έγινε μία σύντομη ενημέρωση για το έργο της Actοίδα Κοιν.Σ.Επ. καθώς και μία πρώτη συζήτηση για την αναπηρία, συζητώντας πολλά παραδείγματα από ορατές και μη ορατές αναπηρίες.

Στη συνέχεια, το πρώτο βιωματικό πραγματεύτηκε τον κώδικα Μπράιγ, προβάλλοντας βίντεο & εικόνες και έπειτα οι μαθητές δοκίμασαν να γράψουν το όνομά τους στον κώδικα Μπράιγ.

Το δεύτερο βιωματικό αφορούσε τη νοηματική γλώσσα, μελετώντας το ελληνικό αλφάβητο στη νοηματική, προβάλλοντας τα κάλαντα στη νοηματική και δοκιμάζοντας να δείξουμε το αρχικό του ονόματός μας στη νοηματική γλώσσα, καθώς και να εκφράζουμε και το «σ’ αγαπώ».

Στο τρίτο βιωματικό, ασχοληθήκαμε με όσους καλλιτέχνες ζωγραφίζουν χωρίς άνω άκρα, βλέποντας φωτογραφίες με έργα τους, αλλά και διάφορα βίντεο. Οι μαθητές προσπάθησαν να ζωγραφίσουν με το στόμα τους!

Το τέταρτο βιωματικό, πραγματεύτηκε τον αθλητισμό και την αναπηρία, καθώς είδαμε φωτογραφίες και βίντεο για την πετοσφαίριση καθιστών!

Έπειτα, ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο της ΕΛΕΠΑΠ για την προσέγγιση ατόμων με αναπηρία «Η φίλη μου η Ζωή / Ο φίλος μου ο Βασίλης» (στη Γ’ & τη Δ΄ τάξη Δημοτικού), καθώς και η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Η παιδική χαρά» (στην Ε’ & ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού).

Πριν βγούμε από την αίθουσα, δημιουργήσαμε με κάθε τάξη από ένα δέντρο στο χαρτόνι, στο οποίο τα φύλλα του ήταν οι ζωγραφισμένες παλάμες των μαθητών σαν άλλα φύλλα. Το μήνυμα ήταν το εξής:
Στο δέντρο μας, κανένα φύλλο δεν περισσεύει!
Όπως και στον κόσμο μας, όπου κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει!

Ευχαριστούμε θερμά το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης για την πρόσκληση και την όμορφη συνεργασία! Όλους τους εκπαιδευτικούς που μας υποδέχτηκαν, κυρίως την κα Φωτοπούλου για την πρωτοβουλία της και φυσικά όλους τους μαθητές, έναν έναν ξεχωριστά, για τη συμμετοχή τους!


Η ελπίδα για έναν μελλοντικό κόσμο περισσότερο αλληλέγγυο, συλλογικό & συμπεριληπτικό βρίσκεται στα χέρια των παιδιών!!!