Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Τυχερού για ενημερωτική & βιωματική δράση

Αυτό που συναντήσαμε όταν περάσαμε την πόρτα του Γυμνασίου στο Τυχερό του Έβρου, ήταν κάτι μοναδικό και αξέχαστο!

Ένα φροντισμένο σχολείο, με ζωγραφιές παντού στους τοίχους, αφίσες με κοινωνικό περιεχόμενο, ως και αίθουσα με επιτραπέζια παιχνίδια για τους μαθητές!
Οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του Γυμνασίου μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και οι μαθητές, μας περίμεναν πως και πως!

Όλα αυτά λοιπόν, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, όταν το Γυμνάσιο του Τυχερού καλωσόρισε την Actοίδα μας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκε αρχικά, μία ενημερωτική δράση στους μαθητές του Γυμνασίου για το έργο, τους στόχους και το όραμα της Actοίδα Κοιν.Σ.Επ.

Οι μαθητές μας εξέπληξαν από την ένθερμη συμμετοχή τους, τόσο με ερωτήσεις & απορίες, όσο και με τις προσωπικές τους τοποθετήσεις από εμπειρίες και βιώματα!

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Pet Shop”, η οποία πραγματευόταν την αναπηρία και την αποδοχή και ακολούθησε συζήτηση για το νόημα και το μήνυμα της ταινίας.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν δύο βιωματικές ασκήσεις.
Στόχο είχαν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας Ατόμων με Αναπηρία, και πιο συγκεκριμένα ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής, καθώς είχε προηγηθεί συζήτηση για τις διάφορες μορφές αναπηρίας και το κατά πόσο η κοινωνία μας κατασκευάζει την αναπηρία, φτιάχνοντας έναν κόσμο μη προσβάσιμο σε όλους.

Στην πρώτη άσκηση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον κώδικα Μπράιγ, μέσω εικόνων και συζήτησης.

Στη δεύτερη βιωματική άσκηση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ελληνική νοηματική γλώσσα, μελετώντας το αλφάβητο και δείχνοντας το αρχικό του ονόματός τους στη νοηματική γλώσσα.

Στο τέλος, μάθαμε να εκφράζουμε το “σ’ αγαπώ” στη νοηματική γλώσσα!

Φύγαμε τόσο γεμάτοι και χαμογελαστοί από το Γυμνάσιο του Τυχερού!
Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία και για εμάς. Αυτό που συναντήσαμε εκεί, οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδράσαμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μας γέμισε δύναμη, καθώς η φιλοσοφία και το όραμά μας διασταυρώθηκαν, μεγαλώνοντας έτσι την παρέα της Actοίδα Κοιν.Σ.Επ. και το όραμα για έναν κόσμο περισσότερο συλλογικό & συμπεριληπτικό!

Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή του Γυμνασίου για την υποδοχή, την υπεύθυνη καθηγήτρια για την πρωτοβουλία και το κάλεσμά της, καθώς και όλους του εκπαιδευτικούς.
Πιο πολύ απ’ όλους όμως, ευχαριστούμε τους μαθητές του Γυμνασίου Τυχερού που για εμάς ήταν φωτεινά παραδείγματα και θα το συζητάμε για πολύ καιρό ακόμη!